OVERIGE DIEREN
ALPACA'S

De Alpaca is familie van de kameel, de dromedaris en de lama en behoort tot de z.g. kameelachtigen en zijn vermoedelijk nakomelingen van de in het wild levende vicunja's en guanaco's en werden al zo'n 6000 jaar geleden gehouden door de Inca's in het Andes gebergte. Alpaca's zijn kuddedieren en kunnen daarom dus niet alleen gehouden worden. Aan te bevelen is twee of meer Alpaca's te houden, ze communiceren met elkaar door hun houding, bewegingen met hun staart en oren en maken ook een hummend geluid. Bij onraad of dreigend gevaar waarschuwen ze elkaar middels een hinnikend geluid. Alpaca’s kunnen goed opschieten met andere dieren. Door ze rustig te benaderen, kunnen ze ook wel aanhankelijk worden. Het is belangrijk om hun vertrouwen te winnen, vanwege onder meer het bekappen van de hoeven en de jaarlijkse scheerbeurt.

Alpaca's hebben grote, mooie ogen met een heel aparte uitstraling. Het zijn van nature zeer schone dieren en vanwege hun kleine hoefjes en zachte eeltzolen, brengen ze geen schade toe aan de grasmat. Ze zijn ook goed bestand tegen warmte en kou en wat minder tegen een natte omgeving, ze zitten ook niet graag opgesloten, ongeacht wat voor weer het is. In de zomermaanden is een schaduwplekje zoals bomen, windschermen of een schuurtje aan te bevelen. Een zandbak om in te rollen vinden ze zeer prettig.

Alpaca's hebben een zeer goede spijsvertering en eten het liefst gras en goed hooi, indien nodig mag men in de wintermaanden een beetje Lucerne, gedroogd gras of kuilhooi van goede kwaliteit bijvoeren. Tegenwoordig is er ook Alpaca mineralenbrok in de handel te verkrijgen, voorzien van alle benodigde vitaminen en mineralen. Men moet echter met het voeren van deze brok voorzichtig zijn en niet te veel of te weinig geven. Ook schoon drinkwater is zeer belangrijk. Het gewicht van een volwassen Alpaca ligt tussen de 55-70 kg. Ze kunnen meer dan twintig jaar oud worden. Ziektes komen zelden voor, echter moeten de dieren wel op tijd ontwormd en ingeënt worden tegen parasieten, ook moeten ze eens per jaar gevacci Alpaca's moeten meestal eens per jaar of eens per twee jaar geschoren worden ( dit is o.a. afhankelijk van de lengte en kwaliteit van de wol). Scheren is niet alleen noodzakelijk om de alpaca van haar vacht te ontdoen, het is ook goed ter preventie van myiasis, veroorzaakt door de vlieg Lucilia sericata. Bovendien is het tijdens een scheerbeurt mogelijk het dier te inspecteren op infecties, schurft, teken en de algehele conditie.
DAMHERTEN

Het damhert voedt zich voornamelijk met grassen, biezen en kruiden, aangevuld met jonge bladeren, bessen (rozenbottel, braam, bosbes), eikels, granen, wortelen en 's winters schors, hulst en heide. Damherten leven in gescheiden roedels. Het damhert heeft een kop-romplengte van 150 cm, een schouderhoogte van 75-100 cm, een gewicht: tussen de 30-100 kg. Een damhert is te herkennen aan zijn kleur: rug roodachtig geel met witte vlekjes en de buikzijde geelwit. In de winter lichter en minder opvallende vlekjes boven op rug zwarte streep. Deze dieren dragen een zogeheten schoffelgewei. Ze kunnen ongeveer 20 jaar oud worden.

Het damhert komt van nature voor in volwassen loofbossen en gemengde bossen, zelden in naaldbossen. Hij heeft een voorkeur voor bossen met een dichte onderbegroeiing, in de buurt van open parkachtig bosgebied en landbouwgronden. In Spanje komt de soort ook in moerasgebieden voor. De bossen dienen voornamelijk als schuilplaats, terwijl de meer open gebieden als graasplek dienen. In Nederland komt het damhert voor op de Veluwe, in de duinen en op kinderboerderijen en hertenkampen. Het damhert werd in 2004 op de Nederlandse Rode Lijst voor zoogdieren gezet in de categorie bedreigd. De actuele status is "gevoelig". Er mag dus niet zomaar op gejaagd worden. Ook mogen ze niet worden verplaatst.
SHAR-PEI'S

De Shar-Pei is een Chinese jacht- en waakhond die reeds eeuwen bestaat. In 1973 werd door de Hongkong Chinees Matgo Law een verzoek gericht aan alle Amerikaanse hondenliefhebbers om een reddingsactie voor dit geweldige ras op te zetten. Hierop reageerden meer dan 200 Amerikanen, waardoor de fokkerij in Amerika in 1973 gestaag op gang kwam. Vanuit Hongkong werd nu de Shar-Pei verscheept naar andere delen van de wereld. In 1979 konden we ze voor het eerst verwelkomen in Europa.

De Shar-Pei is een zeer intelligent ras. Zijn karakter is onafhankelijk maar zeer aanhankelijk ten opzichte van zijn baasje en gezin. Dit ras is heel trouw aan zijn baas en is een echte gezinshond. Het zijn zachtaardige en vriendelijke honden die tegenover vreemde wel wat afstandelijk kunnen zijn. Mede door zijn intelligente karakter heeft de Shar-Pei onmiddellijk in de gaten wanneer hij een loopje met u kan nemen. Het meest spreken de enorme rimpels van de pups aan. Als ze volwassen worden groeien ze echter voor een groot gedeelte in hun jas waardoor het aantal rimpels afneemt. Wat echter niet verdwijnt is het voortreffelijke karakter.

Onderstaand staan onze twee zelfgefokte meiden Ching-Ching en Cally. Met Ching heeft Liz shows gelopen en met hele mooie resultaten, waaronder de Jeugdwinster 2004 titel.


Chow-Pé's Ching-Ching's Legacy JW'04, ofwel Ching

Chow-Pé's Charly Brown, ofwel Cally

   
OVERIGE

Voorts hebben wij ook nog een paar kippen, een haan en enkele schapen. Maar zoals je al zou kunnen vermoeden, zijn ook dit bijzonder rassen. De schapen zijn namelijk Ouessant-schapen en de kippen & haan zijn Wyandotte Kriel. Tot slot, hebben wij nog een grote vijver met daarin meerdere koi's, verscheidene winden en twee steurs.